Get Adobe Flash player
Home AKTUÁLNÍ ZPRÁVY Dakar news Hans Stacey se vrací do kolotoče Rallye Dakar

Hans Stacey se vrací do kolotoče Rallye Dakar

Image Přípravy na nadcházející Dakar slibují doslova kaskádu zajímavých novinek včetně technických, ale jedna přestupová bomba spatřila světlo světa už v květnu: na Dakar se vrací vítěz Dakaru 2007 Hans Stacey.

Návrat ztraceného synovce, jak by šlo celou událost nazvat. Stacey totiž k nemalému překvapení vstupuje do elitní formace svého dosavadního konkurenta s strýce zároveň, týmu de Rooy. Kruh se tedy uzavírá, právě na de Rooyově autě totiž Stacey, jinak zkušený pilot v klasických rally, na Dakaru v roce 2004 debutoval. "Rozhodli jsme se bojovat s Kamazem i Tatrou na více frontách a je jasné, že Gerard musí mít na trati pořádného parťáka, skutečně skvělého pilota. Hans už Dakar vyhrál a je jasné, že naše cíle nebudou nízko. Oba piloti by měli bojovat o příčky nejvyšší, ale věřím, že konkurence v týmu nám neublíží," řekl Jan de Rooy, který bude celé ekipě při Dakaru velet.

Nejasná tedy zůstává situace okolo Gerardových zad. Zranění ze Silk Way Rally 2009 a letošního Dakaru (ujel pouhých 72 kilometrů prvního speciálu) mu prozatím neumožní startovat na Silk Way Rally, a tak se vytáhlý Holanďan podívá do Ruska v roli týmového manažera a bude sledovat návrat svého bratrance za závodní volant. Staceyho domestikem by v Rusku měl být Francouz Jo Adua. Sestava pro Dakar by však měla být podstatně větší a měla by čítat minimálně 5-6 strojů !!!

Staceyho krátká dakarská kariéra vyvrcholila v roce 2008, ale do té doby ambiciózní Holanďan letěl vzhůru jako kometa. Dodnes tatrováci vzpomínají, jak v první polovině Dakaru s autem po de Rooyovi neuměl ani přejet dunu, v závěru soutěže už je ale porážel. O rok později podal vynikající výkon a zastínil i rodinu de Rooyů, to už měl svůj vlastní tým s kamiony MAN, jejichž stavbu jako by naklonoval podle de Rooyových vozů. Zatímco v roce 2005 ještě neuspěl a skončil stejně jako Karel Loprais na okruhu kolem Ataru, o rok později už dojel za Čaginem druhý a v roce 2007 zvítězil. Načal ta vítěznou sérii, která sice na zrušeném Dakaru nepokračovala, ale při následné Central Europe Rally a zejména Transorientale z Petrohradu do Pekingu. Dakar 2009 mu nevyšel, se zraněným zápěstím se mu nevedlo a poté, co zapadl a přetrhl kardan, znechuceně odstoupil. Týmový rozchod s manažerem van Puttenem se neobešel bez negativních emocí, celá týmová flotila pak skončila leckde. Naštěstí ji odkoupil Peter Versluis, majitel loděnic Veka, a vyslal na Dakar zpět, znovu pod taktovkou Van Puttena. Osobní animozity už ale znemožnily Staceyho návrat a Hans hledal příležitost u jiného kvalitního týmu. K de Rooyovi si Stacey zároveň přivede několik svých mechaniků.

Další "honič Kamazů" je tedy zpět, a to v době, kdy je ruská družina oslabena odchodem Čagina a je šance se prosadit. Tým de Rooy i Van Puttenova Veka už pracují na nových speciálech a nejen Rusové, ale i české týmy, se budou mít co ohánět.

Jiří Vintr